Prima pagină » Istoric

De ce TOMIS

În 1930 s-a fondat la Constanţa, Şcoala de Arte şi Meserii, care trece rând pe rând prin titulaturi succesive diferite, datorate reformelor din învăţământ şi necesităţilor locale. Astfel şcoala devine : "Liceul Industrial", "Şcoala Tehnică Profesională de Lucrări Hidrotehnice", Şcoala Medie Tehnică de Construţii Civile şi Industriale", "Centrul Şcolar Profesional şi Tehnic", "Liceul Industrial de Construcţii", iar fatidicul an 1989 gaseşte scoala sub numele de "Liceul Industrial nr. 4".

Indiferent de titulatură, se regăseşte un numitor comun – tema construcţiilor.

La începutul anului 1990 când se simţea nevoia unei schimbări şi în şcolile constănţene căutând să se înlăture numerotarea matricolă din titulatura liceelor, care duce automat la depersonalizarea acestora, colectivul de cadre didactice din şcoala noastră şi-a pus problema unui nume pentru şcoală.În urma unei consultări democratice a tuturor cadrelor didactice şi a elevilor de la liceu s-a luat hotărârea ca şcoala să poarte numele "Tomis" – Grupul Şcolar "Tomis" Constanţa.

De ce "Tomis" ?

Pentru că acest nume poate da identitatea şi personalitatea de care are nevoie şcoala, a carei piatră de temelie a fost pusă pe principalul bulevard al oraşului, calea de acces în bătrânul "Tomis", ce uneşte drumurile care din toată ţara se îndreaptă spre "marea cea mare".

Pentru că "meşteşugurile" deprinse în această şcoală se regăsesc în preocupările traco-geţilor ce s-au aşezat la acest ţărm de mare, locuind întru-începuturi în originalele lor bordeie, lucrători de ceramică, şi diferite alte materiale de tradiţie locală.

Pentru că, aşa cum Constanţa (Tomisul de altadată) rămâne în conştiinţa românilor ca cel mai vechi oraş din ţară, trecutul său urcând în timp la peste 2500 de ani, aşa şi liceul nostru este recunoscut ca cea mai veche şcoală de arte şi meserii din oraş.

Pentru că, elevii noştri în calitate de practicanţi, au contribuit la ridicarea tuturor cvartalelor de locuinţe, şi a tuturor edificiilor de renume din oraş, iar mai apoi ca absolvenţi deveniţi ingineri şi şefi de şantiere au construit blocurile de pe artera principală a oraşului.

Pentru că, aşa cum Sfântul Apostol Andrei a creştinat oamenii din ţinutul Dobrogei, stabilindu-se în bătrânul Tomis, sufletele însetate de credinţă ale dascălilor acestei şcoli vor ca spiritul acestuia să sălăsluiască nu numai în cetatea Tomisului ci şi între zidurile şcolii noastre ca patron spiritual.

Credem că toate aceste argumente ne îndreptăţesc pe deplin să solicităm M.E.N. , cu ocazia aniversării a 70 de ani de la înfiinţare, numele de Colegiul Tehnic "Tomis" Constanţa.